Geslaagde dag in Lombok

Afgelopen zondagmiddag 27 oktober was de bijeenkomst Lombok, de geschiedenis van de wijk. De opkomst was groot. Zowel buurtbewoners als leden van de historische verenigingen Prodesse Conamur en de Historische Kring Elden toonden belangstelling.

De middag begon met een lezing door Ton Burgers. Hij vertelde boeiend over Arnhems eerste spoorlijn. Het ravijn tussen Heijenoord en Lombok. Wie hier meer over wil weten, kan het boek Sporen naar Arnhem Centraal lezen.

Vervolgens kregen we een rondleiding door de wijk, het St. Elisabeths Gasthuis en de kapel onder leiding van deskundige gidsen van t Gilde Stadswandeling Arnhem. Rond 15.00 uur interviewde Geert Visser mevrouw Ariëns, verpleegster in het St. Elisabeths Gasthuis in september 1944. Ze vertelde prachtig over haar ervaringen tijdens de oorlog.

Ten slotte hield Jan de Vries een spannende lezing over de Verzetsoverval op de Koepel van 11 mei 1944. Meer hierover is te lezen in het boek Frits de Zwerver – Twaalf jaar strijd tegen de naziterreur.

De tentoonstelling van oude ansichten van de wijk door de gebroeders Brink was de hele middag te bezichtigen. Zo ook bovenstaande foto, genomen aan de Anna Pauwlonastraat in de wijk Lombok. Mocht je weten wie deze jongens zijn op de foto van het Gelders Archief, laat het ons weten!