Algemene Ledenvergadering 2021

Dit jaar houden we de Algemene Ledenvergadering op 20 september in Musis Sacrum.
Bij de vergadering horen deze stukken.

Na de vergadering geeft Bjorn Storm een lezing: De creatie van de “authentieke Nederlander” in het Openluchtmuseum 

In 1918 had Arnhem een primeur; het eerste Openluchtmuseum van Nederland opende haar deuren. Het museum wilde de Nederlandse plattelandscultuur, de ware Nederlandse aard en identiteit – die dreigde te verdwijnen – bewaren en tonen aan het publiek. Het museum zette een uitgesproken beeld neer van wat de ware Nederlandse identiteit zou zijn, maar tegelijkertijd is er bij verschillende aspecten een meer ambivalente houding waar te nemen. Is de oer-Nederlander bijvoorbeeld katholiek of protestant?

De vroege geschiedenis van het Openluchtmuseum raakt dus aan talloze grote thema’s die de moeite van het onderzoeken waard zijn in de geschiedwetenschap. Thema’s als identiteit, authenticiteit en nationalisme. Deze concepten zullen tijdens deze lezing aan bod komen met het Openluchtmuseum als sprekend voorbeeld. Ook de relatie met het heden zal niet worden geschuwd. Samen met treffende voorbeelden van reclame-uitingen van het museum wordt de lezing een levendig geheel

Het is verplicht om je vooraf aan te melden. Dat kan door een mail te sturen naar onze secretaris.

Over de spreker
Bjorn Storm is cum laude geslaagd voor zijn bachelor Geschiedenis aan de universiteit van Utrecht en start volgend jaar een master Cultuurgeschiedenis. Tijdens zijn bachelor schreef hij de eindscriptie over het Openluchtmuseum.