Arnhemkunde: De geschiedenis van kunst en cultuur in Arnhem – uitgesteld

Kunst en cultuur zijn eeuwenlang met Arnhem verbonden. Ridderspelen, openbare feesten en processies maakten plaats voor rondreizende toneelgezelschappen en eeuwen later voor het echt Arnhemse Theater en later Oostpool. Het concert Sint Caecilia werd in 1591 opgericht, maar stopte zelf te musiceren toen dirigent Jan Albert Kwast de Arnhemsche Orkest Vereeniging in 1889 stichtte. Na een naamsverandering (Het Gelders Orkest in 1949) en fusie speelt nu Phion in de Gelderse hoofdstad. Nog wel altijd in Musis Sacrum – dat sinds 1847 acht keer totaal is verbouwd. Beeldend kunstenaars van Herman Breckerveld via Alexander Ver Huell tot Klaas Gubbels zullen kort de revue passeren. Daarbij zijn de Akademie Kunstoefening, de Sonsbeektentoonstellingen, de Sociëteit Kameleon en ArtEZ van belang voor het cultureel klimaat in Arnhem. Er zijn vijftiende-eeuwse Arnhems manuscripten bewaard. Meer bekend bleven de negentiende- en twintigste-eeuwse schrijvers: Jacobus Cremer, Isaac Anne Nijhoff, Jan Greshoff, C.C.S. Crone en Johnny van Doorn.

Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten:

  • Een lesavond in Erfgoedcentrum Rozet op donderdag 14 januari, 19.30-21.30 uur
  • Een stadswandeling op zaterdagochtend 16 óf 23 januari, 11.00-12.30 uur. We wandelen in groepjes van vier personen. Je wordt ingedeeld op 16 of 23 januari.

Ingrid D. Jacobs vertelt tijdens de lesavond wie er op cultureel gebied actief waren en waar voorstellingen werden gegeven. Tijdens de wandeling met een gids van ‘t Gilde Stadswandeling, krijgt u er meer van te zien.

Prijs € 15.00

De lezingen vinden plaats in het Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16 6811EP Arnhem.
Klik hier om in te schrijven.

Prodesse Conamur, ’t Gilde Stadswandeling en Rozet verzorgen samen deze cursus.