Meneer de Bruin uit de Oeverstraat, een Joodse familiekroniek

Wie was Nathan de Bruin, die begraven ligt op de kleine Joodse begraafplaats ‘de Sandberg’ in Arnhem? Een eenvoudige koopman die rond 1800 met zijn gezin in de Oeverstraat woonde. 200 jaar later is hij de stamvader van meer dan 500 mensen. We volgen we hen op hun reis door de tijd.

In de dagen van de Republiek werden ze gedoogd of weggejaagd. Onder Napoleon kregen ze het burgerrecht.

Alles hebben ze meegemaakt: huwelijk, scheiding, vreugde om geboren kinderen en verdriet als ze stierven of ontspoorden. De mannen verdienden hun brood als slager, textielfabrikant, handelsreiziger, diamantslijper, rechter of arts. Vrouwen werden pensionhouder, directrice van een kindertehuis, journalist of notaris.

Gewone Nederlanders waren zij dus, toen de Duitsers hun land binnenvielen. Niettemin verloren ze een voor een hun rechten, ten slotte hun recht op leven.

Uit de kampen en de onderduik keerden veelal getraumatiseerde overlevenden terug. Met de moed der hoop zetten deze kinderen van Nathan de Bruin loyaal hun schouders onder de opbouw van Nederland en begonnen een nieuw leven.

Spreker Daniël van den Bos (Velp, 1952) studeerde in Utrecht, waarna hij zijn militaire diensttijd alternatief doorbracht in Nes Ammim, Israël. Daar ontwaakte zijn belangstelling voor de joodse religie, geschiedenis en cultuur.
Tot zijn pensioen werkte hij als docent Recht bij de opleidingen tot verpleegkundige en hulpverlener. Hij publiceerde in 2000 een roman over pesten, ‘De Binding’, in 2010 heruitgegeven met als titel ‘Weerloos’. In 2011 verscheen ‘Baggergoud’ over een tragisch aflopend goudtransport op 11 mei 1940 en hoe daarna een goudstaaf van hand tot hand gaat.