Opening DAG van de Arnhemse Geschiedenis en uitreiking Prodesseprijs

Op 15 oktober, de DAG van de Arnhemse geschiedenis, gaan we kijken hoe Arnhemmers met rampen om gingen.

Lezing Jan de Vries: Arnhemmers en het rampjaar 1672
Hoe gingen Arnhemmers met rampen om?  Hoe reageerden verschillende rangen en standen op de inval van de Fransen in 1672 en hun vertrek in 1674? Was de stad echt reddeloos verloren en kwam dat doordat alle Arnhemmers redeloos en radeloos van zinnen waren?

Historicus Jan de Vries (1955) werkte veertig jaar wisselend als docent-onderzoeker op de Radboud Universiteit Nijmegen en als geschiedenisleraar op verschillende middelbare scholen. Hij schreef meerdere boeken en artikelen over de geschiedenis van de stad, waaronder, samen met Bob Roelofs, De Canon van Arnhem. Op zijn historische Facebookpagina en website www.arneym.nl staan elke dag nieuwe wetenswaardigheden over Arnhems verleden. Twee keer (2006 en 2018) werd hij landelijk onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten voor het geschiedenisonderwijs.

Uitreiking Prodesseprijs
Wie heeft de beste bijdrage geleverd aan het blootleggen van de geschiedenis van Arnhem én daarbij nadrukkelijk de diversiteit van deze geschiedenis een plek gegeven? De jury let dit keer in het bijzonder op initiatieven waarbij de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Het kan gaan om eenmalige activiteiten, zoals een bijzondere film of een historisch evenement. Maar het kan ook een persoon, groep of instelling zijn, die al jaren structureel werkt aan het benaderen van de Arnhemse geschiedenis vanuit meerdere gezichtspunten.

De genomineerden voor dit jaar zijn:

  1. Leerlingen van Mariëndael, een school die speciaal onderwijs biedt. De leerlingen onderzochten historische personen die vroeger als held werden gezien en in Arnhem herdacht worden op een straatnaambord, maar waar we nu anders tegenaan zijn gaan kijken.
  2. InDifferent, een community van jongeren die samenwerken aan een inclusieve omgeving waar iedereen zich kan uitdrukken en ontwikkelen. Tijdens Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van slavernij, organiseerde InDifferent samen met Focus een filmvoorstelling met gesprek.
  3. Dans- en theatermaakster Farida Nabibaks. Zij onderzocht het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Farida Nabibaks bracht Anna tot leven in een korte performance, waarna zij op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna.

Praktische info
Locatie:          Focus Filmtheater
Datum:           Zaterdag 15 oktober
Tijd:                10.00-11.30 uur
Tickets:          Bestel hier de gratis kaartjes