Arnhem van Slag: 75 jaar Slag om Arnhem

Prodesse zoekt ooggetuigen die mee willen werken aan een schoolproject over de Slag om Arnhem. In dit project ontmoeten leerlingen uit het basisonderwijs mensen die de Slag om Arnhem bewust hebben meegemaakt.

Ruim 80 jaar zijn de ooggetuigen nu en daarom is dit herdenkingsjaar hét moment voor leerlingen om deze mensen te ontmoeten en hun verhalen te verzamelen.

Leerlingen lezen dagboekfragmenten uit de periode september 1944 en krijgen les over de Slag om Arnhem. Ze oefenen in interviewen en goede vragen stellen. Ooggetuigen en leerlingen ontmoeten elkaar in de klas en gaan samen  in gesprek over angstige, bijzondere, en soms ook mooie herinneringen aan de Slag om Arnhem, de evacuatie en de terugkeer. Leerlingen verwerken deze indrukken in een zelfgeschreven gedicht, verhaal of beeldend werk, o.b.v. docenten woordkunst, erfgoed en beeldend. Van deze verhalen, gedichten en werkstukken wordt een speciaal magazine samengesteld. Het magazine ‘Arnhem van Slag’ is niet alleen een werkboek voor de Airborne-week, maar ook blijvend lesmateriaal bij het onderwerp ‘de tweede wereldoorlog’. In september 2019 is de presentatie van het project en wordt de meest bijzondere bijdrage aan het magazine bekroond met een klassenuitje ter waarde van €500,-. Het schoolproject wordt gehouden in april en mei 2019.

Woonde u in Arnhem, bent u ouder dan 80 en kunt u nog goed vertellen over september 1944 en de evacuatie? Dan vragen we uw medewerking. U wordt gekoppeld aan een school die in uw oude buurt stond.

Meld u aan via info@hartenhavecultuureducatie.nl of bel met Doreen Hartman 06-24429057