Bertho Ferdinand Jacques Eduard Knibbe Rüloffs (1864-1942)

Wij ontvingen een vraag over de fotograaf: Bertho Ferdinand Jacques Eduard Knibbe Rüloffs. Hij woonde tussen 3-4-1883 en 21-10-1885 in Arnhem. Zijn ouders woonden tussen genoemde data op de Parkstraat 51 (ze huurden het).

Op de website van het Nederlands Instituut voor kunstgeschiedenis RKD staat op de pagina over deze B. Knibbe Rüloffs dat hij tot 1885  werkzaam was in Arnhem. Dit lijkt gebaseerd op de vermelding van de man in het standaardwerk over 19e-eeuwse Nederlandse fotografen door Steven Wachlin uit 2011.

Degene die ons mailde, betwijfelt dit, omdat de man pas in 1896 in Den Haag vennoot bij een photographisch atelier werd. Voor die tijd was zijn doel  kunstschilder te worden. De vragensteller denkt dus dat in het boek van Wachlin slechts  bedoeld wordt dat hij in Arnhem wóónde.

Maar voor de zekerheid wil zij toch op zoek gaan naar de photographische ateliers die er in de jaren 80 van de 19e eeuw in Arnhem waren. Wie weet wie daarover heeft gepubliceerd? Of daarover meer kan vertellen?

Onze secretaris ontvangt graag jouw reactie!