De voorjaarsexcursie: Wederopbouwboerderijen

Prodesse Conamur nodigt je van harte uit voor de jaarlijkse ‘grote’ excursie op 18 mei. De excursie heeft dit jaar als het motto ‘Wederopbouwboerderijen. Agrarisch erfgoed in de strijd over traditie en modernisering, 1940 – 1955’.

De dag begint met een lezing over het thema waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de wederopbouw van boerderijen in Arnhem en de betekenis van Arnhem voor de wederopbouw van de meer dan 9000 verwoeste boerderijen in Nederland. Daarna vertrekken we met de bus voor een tocht langs wederopbouwboerderijen in Arnhem, Wageningen en Rhenen. Onderweg vertelt architectuur-historicus Michiel Kruidenier over een groot inventarisatieproject van wederopbouwboerderijen in de gemeente Wageningen. Ook is er gelegenheid om een wederopbouwboerderij te bezichtigen.

Na de lunch in het Grebbelinie Bezoekerscentrum duiken we de geschiedenis in van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. De slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde Nederland meer dan tweehonderd jaar, maar kon tijdens de invasie in de meidagen van 1940 de vijand niet tegenhouden – ook al waren 100 boerderijen langs de Grebbelinie van tevoren vernietigd om geen mogelijkheden tot verschansing te bieden en om het schootsveld vrij te krijgen. De excursie eindigt met een rit langs het Valleikanaal dat onderdeel uitmaakt van de Grebbelinie. Ook hier bezichtigen we een wederopbouwboerderij.

 

Programma

10:00:       Lezing over wederopbouwboerderijen door Sophie Elpers, Molenplaats Arnhem

Koffie en thee

11:00:       Vertrek Arnhem, reis met bus langs wederopbouwboerderijen in Arnhem, Wageningen en Rhenen, presentatie inventarisatieproject wederopbouwboerderijen door Michiel Kruidenier, bezichtiging wederopbouwboerderij

12:30:       Lunch, Grebbelinie Bezoekerscentrum

13:30:       Bezichtiging bezoekerscentrum en fort onder leiding van gidsen

15:00:       Vertrek met bus richting Achterveld, bezichtiging wederopbouwboerderij aan het Valleikanaal

Koffie en thee picknick

17:00:       Aankomst in Arnhem

 

Kosten

€ 40,- per persoon, gelieve over te maken op rekening NL61 INGB 0000884435 t.n.v. Prodesse Conamur, onder vermelding van ‘voorjaarsexcursie’. Ieder Prodesse-lid mag een introducé meebrengen. Introducés betalen hetzelfde bedrag.

 

Aanmelding tot 1 mei en vragen

Sophie Elpers, bel 06 12 62 96 38 of mail sophie.elpers@meertens.knaw.nl