Farida Nabibaks wint de Prodesseprijs voor Arnhemse geschiedenis 2022

De winnaar van de Prodesseprijs van dit jaar heeft een bijzondere, en geheel eigen manier gevonden om de diversiteit van het Arnhemse verleden te verbeelden. De winnaar van de Prodesseprijs van dit jaar vertaalde onderzoek naar het Arnhemse slavernijverleden naar voorstellingen. Haar voorstelling gaat onder andere over het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Daarbij wekte zij het verleden tot leven Anna tot leven in een korte performance, waarna zij op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna.

Zo brengt ze onvermoeibaar verschillende werelden bij elkaar en zet ze letterlijk in het voetlicht. Met muziek- en danstheaterproducties ontgint ze het koloniale verleden van Gelderland en de doorwerking ervan in het heden. Ze laat de schaduwkant van de eeuwenlange welvaart in de provincie zien. En het laat zien wat het kost om uit de schaduw te komen. Zo geeft ze het woord aan degenen die eerder niet werden gehoord.

Na het beleven van de voorstelling voelen veel mensen dat ze willen praten. Dat de bewustwording die ze ervaren leidt tot dialoog, niet tot discussie. Elke ervaring is daarin waardevol. Daarom gaat de Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis dit jaar naar Farida Nabibaks.