Genomineerden Prodessseprijs voor Arnhemse geschiedenis 2022 bekend

Wie heeft de beste bijdrage geleverd aan het blootleggen van de geschiedenis van Arnhem én daarbij nadrukkelijk de diversiteit van deze geschiedenis een plek gegeven? De jury let dit keer in het bijzonder op initiatieven waarbij de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Dit jaar zijn er drie genomineerden èn is er een project dat de jury belangwekkend vindt. Tijdens de openining van de DAG van de Arnhemse geschiedenis maken we de winnaar bekend.

Als eerste nomineert de jury de leerlingen van Mariëndael een school die speciaal onderwijs biedt. De leerlingen onderzochten historische personen die vroeger als held werden gezien en in Arnhem herdacht worden op een straatnaambord, maar waar we nu anders tegenaan zijn gaan kijken.

Ten tweede nomineert de jury InDifferent. InDifferent is een community van jongeren die samenwerken aan een inclusieve omgeving waar iedereen zich kan uitdrukken en ontwikkelen. Tijdens Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van slavernij, organiseerde InDifferent samen met Focus een filmvoorstelling met gesprek.

Ten slotte nomineert de jury dans- en theatermaakster Farida Nabibaks. Zij onderzocht het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Farida Nabibaks bracht Anna tot leven in een korte performance, waarna zij op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna.

Zaterdag 15 oktober wordt de winnaar van de Prodessseprijs voor Arnhemse geschiedenis 2022 bekend gemaakt in Filmhuis Focus.