Reactie op: Wie weet meer over de ruïnes bij de Buunderkamp?

We ontvingen een reactie van Sipke de Jong, die ons mailde:

‘Zo’n 45 jaar geleden gingen we met een groep jongens vanuit Renkum/ Heelsum regelmatig naar dat terrein om daar ‘soldaatje te spelen’.

Ik herinner me dat er toen een hele dikke houten deur lag bij dat gebouwtje, dat wij ‘De Bunker’ noemden. We hebben nog een poging gedaan om de deur weer terug te hangen, wat niet gelukt is. Later lagen er nog resten van de verbrande deur bij de bunkeringang.

Vlak achter de Bunker lagen fundamenten van wat ooit een huis geweest leek te zijn. Dit wordt in het artikel op uw site ook genoemd. Een deel ervan was onderkelderd en onder het andere deel was een kruipruimte. Ik meen me te herinneren dat er een tegelvloer lag op de vloer net boven het maaiveld. […]

Een eindje verderop richting de spoorlijn was nog meer. Naast wat funderingsresten stond daar toentertijd een muur/gevel van een  huis(?) met daarnaast een hele diepe zinkput zonder deksel.

Zelf heb ik me ook wel eens afgevraagd wat het nut van deze bunker was en door wie en waarom het gebouwd is.’

 

Toen we hem om toestemming vroegen om zijn reactie op de site te zetten, ging de heer De Jong nog wat verder speuren, en vond hij het volgende op

https://www.tracesofwar.nl/sights/145220/Ruine-Villa-Boschhoeve-Wolfheze.htm :

Villa Boschhoeve lag [tijdens operatie Market Garden] direct aan de landingszone in Wolfheze. Het huis is op 19 september 1944 verloren gegaan. Het als een maansikkel gebogen huis in Engelse cottage-stijl – met het daarbij behorende rieten dak – ging geheel in vlammen op. Bij beschietingen die Duitse jagers op 19 september 1944 uitvoerden op de talrijke gliders die sinds twee dagen op in de directe nabijheid van De Boschhoeve gelegen landerijen waren geland (Landing Zone “S”), werd de rieten kap van het huis getroffen door granaten van de Duitse boordwapens, met de fatale afloop als gevolg.

Het complete verhaal bleek intussen ook al te te bestaan, in een artikel van Martijn Rijnders in Terugblik nr 2, van februari 2014, p.17-19. Wat de soldaatje spelende jongens ‘De Bunker’ noemden, blijkt de schuilkelder te zijn geweest van de Villa Boschhoeve, die tijdens het oorlogsgeweld onderdak had geboden aan de bewoners en omwonenden.

Het artikel is uitvoerig gedocumenteerd, en voorzien van foto’s en kaarten. Het is als pdf. te downloaden op https://www.academia.edu/12010809/Het_lot_van_villa_De_Boschhoeve