Wie weet meer over: schilder/tekenaar Nic Schäfer

Wie heeft informatie over de schilder/tekenaar Nic Schäfer (geboren +/-1900)? Nic Schäfer zat in 1944 ondergedoken op een boerderij, adres Steenwijkerdiep-Zuid 1, Steenwijkerwold. Want in die boerderij is een zelfportret van hem gevonden dat verstopt zat in het rieten dak. Het schilderij heeft ook een titel: Evacuatie  ‘44/’45. De titel doet vermoeden dat hij uit een ander deel van Nederland kwam. Dat is zeer waarschijnlijk Arnhem geweest, waar de Duitsers de bevolking in 1944 sommeerden om te vertrekken toen de geallieerden dreigden het gebied boven de rivieren te bevrijden.

De vragensteller woont sinds een jaar op bovengenoemd adres en het zelfportret is in de woning achtergebleven. Het is een mooi portret; werk en de titel ervan hebben mij nieuwsgierig gemaakt.

Via het gemeentearchief van Arnhem is de vragensteller inmiddels een tekenaar N. Schäfer (1897-1971) op het spoor. Waarschijnlijk de schilder die gezocht wordt. Hij is geboren in Stratum, vlakbij Eindhoven; hij woonde in Velp en is in 1971 overleden in Rheden. De ‘Pieter Scheen’ Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950 noemt hem een veelzijdig kunstenaar. En omdat hij behalve in Velp waarschijnlijk in Arnhem heeft gewoond en in Rheden is overleden is daar wellicht meer over hem bekend.

Wie heeft meer informatie over zijn leven en werk? De vragensteller is op zoek naar andere schilderijen maar zou ook willen weten wanneer hij zich weer na de Tweede Wereldoorlog in de Arnhemse regio vestigde.

Onze secretaris ontvangt graag jouw reactie!