Arnhem, Driel en Vreeswijk -in 1944- plaatsen aan dezelfde rivier.

Spreker Jaap Boersema, geboren als oorlogskind in 1943, is geïnteresseerd in wat zijn familie en wat Arnhem meemaakte gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zijn kennis put hij, behalve uit mondelinge overlevering ook uit dagboeken, brieven en foto’s.

Het vertaalde dagboek van een van de Engelse bevrijders, die niet verder kwam dan ‘The white house’, (hotel Dreijeroord) in Oosterbeek, kwam in zijn bezit samen met een tot dan toe onbekend dagboek, waarin ene “Jaapje Boersema’ ten tonele verschijnt (daarin een link naar Velp met het eerste vluchtadres van de familie).

Over de Rijnbrug op de 10e mei 1940 publiceerde hij al in 2019 in de december-uitgave van het Arnhems Historisch Tijdschrift. De brug zal ook deel uitmaken van zijn lezing, maar ook de onderduikers en de evacuatie in september 1944 zullen de revue passeren.

In Vreeswijk (sinds 1971 deel van de groeikern Nieuwegein) spoelde in november 1944 het stoffelijk overschot van Korporaal Hooper aan. Hij verdronk bij zijn poging zwemmend de Rijn over te steken naar Driel.

De wijk Heijenoord en de KEMA, als werkgever van de vader van spreker spelen in de presentatie ook een rol. En kort iets over de terugkeer na de oorlog

Jaap Boersema is opgegroeid op Heijenoord. Hij is 30 jaar leraar in het voortgezet onderwijs geweest en is na 2000 als schipper aan de slag gegaan. Hij was sluismeester onder andere in Driel en organiseerde vaarvakanties in binnen- en buitenland. Hij publiceert al jaren in Nautische bladen.