Ons verloren hertogdom Gelre

Gelderland is sinds 1815 een gewone provincie aan de rand van het Koninkrijk der Nederlanden maar eeuwenlang was het een autonoom vorstendom in het centrum van Europa.

Precies op de plek waar Maas en Rijn bij elkaar komen en zich vertakken in een delta ontstond het hertogdom Gelre. Lange tijd was het één van de meest succesvolle regio’s in de lage landen, maar toch ging het in de golven van de geschiedenis ten onder.

In deze lezing gaan we op zoek naar de sporen van het voormalige hertogdom Gelre. We ontdekken prachtige kunstwerken en onontdekte pareltjes in onze eigen woonomgeving. Schatten die van een roemrijk gelders verleden getuigen. Ook bekijken we de geschiedenis van Gelderland vanuit een Europees perspectief.

Voor toegang tot de lezing hebt u een coronatoegangsbewijs nodig.

Over de spreker
René Arendsen is al sinds 2003 werkzaam als journalist bij Omroep Gelderland. In de loop der jaren specialiseerde hij zich steeds meer in de kennis van de Gelderse geschiedenis. Naast zijn baan bij Omroep Gelderland studeerde hij van 2008 tot 2014 geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De laatste vijf jaren maakte hij het geschiedenis programma Ridders van Gelre op radio, televisie en sociale media. De twintig delige tv-serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom werd in 2019 bekroond als beste televisieprogramma van de regionale omroepen in Nederland. In dat jaar verscheen ook een stripboek over het hertogdom Gelre waarvoor hij de tekst voor schreef.