De Duits-Joodse arts Alfred Behrendt

Jenneke Hiensch en Paul van Lunteren geven een lezing over de Duits-Joodse arts Alfred Behrendt. Alfred Behrendt woonde tijdens de oorlogsjaren met zijn gezin in Arnhem. In september 1944 moest hij zijn huis verlaten en raakte hij betrokken bij een kraamkliniek van het Rode kruis. Deze kraamkliniek was in de laatste oorlogsjaren gevestigd in het park De Hoge Veluwe. De belevenissen in die maanden tekende hij op in zijn dagboek.

Jenneke Hiensch en Paul van Lunteren ontdekten dit dagboek in 2018. Op basis daarvan en van uitgebreid archief- en literatuuronderzoek publiceerden zij in november 2019 het boek Uit nood geboren. Het boek beschrijft het leven en vooral de rol van deze Joodse arts aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Beide sprekers zijn geboren in getogen in Arnhem. Jenneke Hiensch (1948) heeft jarenlang archiefonderzoek gedaan. Ze was in Veenendaal een van de medeoprichters van het lokaal Historisch Museum. Paul van Lunteren (1990) studeerde onder meer geschiedenis en schreef een aantal boeken over de geschiedenis van Arnhem. Hij is werkzaam in de archiefsector. Het boek Uit nood geboren is na de lezing tegen gereduceerd tarief te koop.