Een nieuwe ‘herijkte’ canon van Arnhem

In de nieuwe nationale ‘herijkte’ canon is de in Arnhem geboren Marga Klompé gepromoveerd tot canonvenster. Ook in de nieuwe Arnhemse canon krijgen haar verdiensten een grotere plek. Op de foto uit 1968 krijgt minister Marga Klompé op een carnavalsavond in Musis Sacrum van de Arnhemse ‘De On-Ganse’ van grootvorst Nardus I de ‘Orde van de Zachte G’ uitgereikt. © ANP Historisch Archief 13861480, ANP-fotograaf, fotoarchief, 1963-1968. CC-BY-4.0 licentie (alle rechten voorbehouden).

In 2008 schreven Bob Roelofs en Jan de Vries ‘De canon van Arnhem’. Inmiddels is de landelijke canon in 2020 ‘herijkt’. Met die invalshoeken en met de nieuwste wetenschappelijke inzichten herschreef Jan de Vries de Arnhemse canon tot ‘een nieuw geschiedenisverhaal’ van de stad. Deze nieuwe ‘herijkte’ canon van Arnhem vertelt de Arnhemse geschiedenis aan de hand van historische bronnen en tijdgenoten. De nieuwe canon zal dit jaar verschijnen. In deze interactieve presentatie geeft Jan de Vries  een ‘sneak preview’ van het boek. Welke gebeurtenissen, personen en ontwikkelingen hebben de relatieve tand des tijds overleefd, welke zijn afgevallen en welke zijn erbij gekomen?

Historicus en Prodesselid Jan de Vries werkte veertig jaar wisselend als docent-onderzoeker op de Radboud Universiteit Nijmegen en als geschiedenisleraar op verschillende middelbare scholen. Op zijn historische website Arneym en Facebookpagina staan elke dag nieuwe wetenswaardigheden over Arnhems verleden. Daarnaast houdt hij geregeld lezingen over uiteenlopende historische Arnhemse onderwerpen en het leven van hertog Karel van Gelre. Twee keer (2006 en 2018) werd hij landelijk onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten voor het geschiedenisonderwijs.