EHBO-post in Klarendal

Postje Klarendal was een EHBO-post in de Arnhemse wijk Klarendal waar vrijwilligers zich bekommerden om slachtoffers tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De hulpverleners kwamen zelfs met hun brancard op de Rijnbrug tijdens de gevechten.

Toen Arnhem moest evacueren bleef de groep bij elkaar. In Kamp ‘t Schut, een voormalig werkkamp voor Joodse mannen tussen Ede en Veenendaal, zetten zij hun werk voort. Ze verleenden eerste hulp aan evacués en boerengezinnen in de omgeving.

Aan de hand van een aantal dagboeken die drie vrijwilligers bijhielden, kon Hans Feijten het boek Postje Klarendal, een Arnhemse medische post in oorlogstijd samenstellen. Het resultaat is een ontroerend en meeslepend ooggetuigenverslag van die laatste oorlogswinter.

Over de spreker:
Hans Feijten werd geboren in Arnhem en was tot zijn pensioen docent Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Leiden. Hij deed een opleiding tot verpleegkundige A. Daarna studeerde hij aan de Nijmeegse Universiteit Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene literatuur wetenschap. Met als bijvakken middeleeuwse geschiedenis en Engelse letterkunde.