Voorjaarsexcursie naar de 
Koning Willem III kazerne in Apeldoorn

De voorjaarsexcursie gaat naar de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Tegenwoordig is in deze kazerne het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee gevestigd. 

In gebouw 24  was van 25 september 1944 tot 29 oktober 1944 het Airborne Military Hospital Apeldoorn gevestigd. Hier waren ruim 1750 gewonde geallieerde militairen ondergebracht die tijdens de Slag om Arnhem door de Duitsers krijgsgevangen waren gemaakt. De meesten behoorden tot de Britse 1st Airborne Division, maar er waren ook leden van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Verantwoordelijk voor de verpleging en medische zorg was de Schotse divisiearts kolonel Graeme Warrack. 

Op 17 oktober 1944 verstopte deze zich via een kast in een holle ruimte boven het plafond van zijn werk- annex slaapkamer. Toen de Duitsers twaalf dagen later overgingen tot opheffing van het hospitaal, verliet Warrick ‘s avonds via het raam de kamer en ontsnapte hij door een gat in de afrastering. Na een lange zwerftocht wist hij het bevrijde Zuid-Nederland te bereiken. 

Info
Het adres van de kazerne is Frankenlaan 70 in Apeldoorn
Het programma van de excursie is:

13:30-14:00 uur ontvangst met koffie/thee/cake
14:00-14:30 uur een plenaire uiteenzetting over de KMar, Graeme Warrack (Airborne Military Hospital) en het cellencomplex van de SS door kapitein Tattersal.
14:30-16:00 uur rondleiding in 2 groepen door de kamer van Graeme Warrack en door het cellencomplex, door Kap Tattersall en F Klijndijk
16:00-17:00 uur afsluiting met een drankje en een hapje

De kosten van deze excursie bedragen € 12,50 per persoon. Het vervoer naar Apeldoorn gebeurt met eigen auto (parkeren op het kazerneterrein).

Voor deze excursie kun je je aanmelden door een mailtje te sturen naar aanmelden@prodesse.nl
Bij de aanmelding graag aangeven of je met je eigen auto reist dan wel met iemand wilt meerijden en of je – als je met eigen auto reist – bereid bent iemand mee te nemen. Ongeveer een week voor de excursie maken we dan een carpool-plan. Omdat we een terrein van defensie bezoeken, moeten we ID-gegevens van alle deelnemers verstrekken. Na aanmelding ontvang je daarover nadere informatie.