Geschiedenis van Alteveer/Cranevelt

In de herfst van 2023 gaven bewoners hun Arnhemse wijk Alteveer/Cranevelt het hoogste cijfer voor de leefbaarheid van alle wijken in Nederland. Precies in het jaar dat de wijk (ongeveer) 100 jaar bestond. Een paar jaar eerder had het bestuur van de Recreatieve Wijkvereniging Craneveer drie wijkbewoners gevraagd om ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan in 2023 een geschiedenis van de wijk te schrijven.

Hendrik Henrichs en Henk Wagenaar, twee van de schrijvers, nemen u mee naar het ontstaan van de heuvels in de ijstijden, naar de 17e eeuw waarop toen al wegen als de ‘Cluijsewegh’ en het ‘Schelms weghken’ aangeduid stonden, naar het ontstaan van de parken en de afgravingen waardoor in de jaren 1920 de Cattepoelseweg, met de viaducten (‘poorten’) van de Schelmseweg en de Apeldoornseweg ontstonden. Ook de oorlog, de Wederopbouw met de ‘Wijk in het Bos’ ’t Cranevelt, de scholen, kerken en winkels, kortom ook het recentere verleden tot 2022 komt – met veel mooie foto’s en kaarten – aan de orde.
De sprekers zullen ook ingaan op het schrijven van een ‘geschiedenis van en voor de wijk’. Hoe verbind je ‘kleine’ en ‘grotere’ geschiedenis als je schrijft over een wijk in een stad?