De Arnhemse diligence-onderneming Bouricius: Anderhalve eeuw bedrijvigheid langs ’s heren wegen

Wie in de achttiende eeuw met zo weinig mogelijk ongerief van Arnhem naar Amsterdam wilde, nam ‘de wagen van Bouricius’. De familie Bouricius had in 1698 het monopolie op het diligencevervoer tussen die steden verworven en reed ook van Arnhem naar Duitsland. Het startkapitaal voor de onderneming was vergaard met het bakken van deventerkoek. De firma kweekte in het stadhouderlijk tijdperk voldoende reserves om de economische stagnatie van de Bataafs-Franse tijd te overleven. Tegenwerking van koning Willem I werd het bedrijf uiteindelijk fataal.

postwagenlitho

De vervoersonderneming staat in de lezing centraal, maar ook de culturele interesses en het politiek activisme van de familie Bouricius komen aan bod. De laatste directeur van het diligencebedrijf was tevens burgemeester van Arnhem Hij probeerde die positie te misbruiken voor eigen gewin. Zijn oudste zoon probeerde een herstart maar moest dat bekopen met een diepe val, financieel en sociaal.

Bert Koene gaat deze lezing voor Prodesse verzorgen. Bert omschrijft zichzelf als ‘amateur-historicus’. Dat mag zo zijn, maar dan toch wel één met een grote productie van een zeer hoge kwaliteit.