Lunchconcert met lezing over de familie van Salland-Hackfort en de Hackfortkelk in de Walburgis te Arnhem

Het is dit jaar precies 400 jaar geleden dat baron Cornelis van Salland stierf (1530-1615). Hij was getrouwd met Christina Hackfort, dochter van Wijnand Hackfort de toenmalige schepen en burgemeester van Arnhem van 1544-1563, gedeputeerde in 1550 en gerichtsman van de Veluwezoom. In Arnhem woonde hij in de Koningstraat naast het Duivelshuis, dat toen door Maarten van Rossem werd bewoond. Nabij het dorp Loenen kocht Wijnand Hackfort in 1550 het goed Ter Horst met omringende gronden. In 1557 bouwde hij er een zomer- en jachtverblijf voor de familie met fraaie waterpartijen rondom.

Zeven generaties lang bewoonden de Hackforts het kasteel en ook na hun vertrek is het kasteel bijna altijd bewoond geweest door de eigenaren. Ook Cornelis van Salland werd burgemeester van Arnhem.

De Hackfortkelk in de Schatkamer van de Walburgis werd ooit door de familie Hackfort geschonken. Corrie de Kool zal over deze familiegeschiedenis een lezing houden. De organist Paul Keijsers zal stukken uit de tijd van Cornelis van Salland spelen, met name van J.P. Sweelinck.