Afgelast! Nijhofflezing – Geschiedenis van de Sonsbeek Beeldententoonstellingen en het Sonsbeek Archief

Sonsbeek staat als een van de eerste internationale kunstmanifestaties nationaal en internationaal bekend als een baanbrekende tentoonstelling voor beeldende kunst in de openbare ruimte. De eerste vier edities (1949, 1952, 1955, 1958) vonden met regelmaat plaats, maar vervolgens werd Sonsbeek met verschillende tussenpozen georganiseerd (1966, 1971, 1986, 1993, 2001, 2008, 2016). Sonsbeek staat niet alleen garant voor een nieuwe visie op de hedendaagse kunst, het onderzoekt ook de relatie tussen kunst en actuele maatschappelijke vragen.

Mede door de onregelmatigheid en een steeds veranderende organiserende partij beschikt Sonsbeek niet over een eigen archief. In de aanloop naar de twaalfde Sonsbeek-tentoonstelling in 2020 start Stichting Sonsbeek met de aanleg van een Sonsbeek archief in samenwerking met het Gelders Archief in Arnhem. Het is een participatief project met een oproep aan het publiek ‘help mee met het Sonsbeek archief’. Sonsbeek is cultureel erfgoed en onderdeel van de geschiedenis van Arnhem en de regio. Daar mogen we trots op zijn!

In de lezing zal Petra Smits ingaan op de geschiedenis van de Sonsbeek Beeldententoonstellingen en de realisatie van het Sonsbeek archief. Petra is coördinator van het Sonsbeek archief en assistent projectleider van Stichting Sonsbeek & State of Fashion.

De prijs (inclusief koffie/thee in de pauze) bedraagt:
€ 5,00 voor Prodesseleden mits zij zich vóór 1 mei 2020 aanmelden via ledenadministratie@prodesse.nl
€ 7,50 voor andere belangstellenden, aanmelden via de site van Volksuniversiteit Arnhem