Uitreiking Prodesseprijs voor Arnhemse geschiedenis

Op 8 oktober, de DAG van de Arnhemse geschiedenis, reikt Prodesse Conamur de Prodesseprijs voor Arnhemse geschiedenis uit. Je bent vanaf 14.00 uur welkom in het auditorium van Rozet.

Dit jaar zijn er drie genomineerden:

  1. De Sint Jansbeek, de beek waaraan Arnhem ontstaan is, liep sinds het midden van de negentiende eeuw door een pijp onder de grond naar de Rijn. Dat deed natuurlijk absoluut geen recht aan het belang van de beek voor Arnhem. De stichting Jansbeek Boven Water heeft het initiatief genomen om de Jansbeek bovengronds te brengen en dat met tomeloze inzet tot een goed (voorlopig?) einde gebracht.
  2. Het project Arnhem3D laat de bezoeker virtuele wandelingen maken door historisch Arnhem tussen 1649 en 1935. Aan de hand van oude afbeeldingen en informatie over huizen in de Arnhemse binnenstad zijn die huizen “nagebouwd” en op het historisch stratenplan geplaatst. Op deze manier ontstaat een visualisatie van de binnenstad van Arnhem in vroegere tijden.
  3. Jan de Vries bestrijkt met zijn publicaties als de nieuwe Canon van Arnhem, zijn website Arnheym.nl en zijn Facebookpagina, zijn lezingen en zijn rondleidingen als Gildegids de hele geschiedenis van Arnhem, van voor het ontstaan van de stad tot nu toe.

Elk jaar kiest de jury een invalshoek die gehanteerd wordt bij het vinden van de mogelijke kandidaten. Dit jaar is dat “Arnhem bij de bron”, het blootleggen van de geschiedenis van Arnhem met bijzondere aandacht voor het ontstaan van Arnhem. De winnaar ontvangt een houtsnede van de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters.