Jacob Mattheus de Kempenaer

onthulling 1 onthulling 2

Dinsdag 28 juni 2016 heeft oud-minister Winnie Sorgdrager een kantstrook onthuld voor Jacob Mattheus de Kempenaer. Ze onthulde in de Zwanenstraat de zes meter lange Arnhemse kantstrook voor het vroegere woonhuis van Jacob Mattheus de Kempenaer (1793-1870). Met zijn komst naar Arnhem in 1816 stond hij aan het begin stond van zes generaties De Kempenaer, die allen als advocaat in Arnhem actief zijn geweest. Advocatenkantoor De Kempenaer is nog steeds in de stad is gevestigd. Het is het oudste advocatenkantoor van Nederland.

Maar Jacob Mattheus de Kempenaer was niet alleen advocaat. Hij liet ook sporen na in de gemeenteraad van Arnhem en in de Provinciale Staten van Gelderland. In 1844 kwam hij in de Tweede Kamer. Hij nam er – als een van de “negenmannen” – het initiatief voor de grondwet van 1848. Deze grondwet vormt nu nog steeds de basis van ons rechtsstelsel.

Bij de onthulling kreeg Winnie Sorgdrager hulp van Wisse de Kempenaer, de zevende generatie De Kempenaer.

De tekst van de kantstrook luidt:

Hier woonde mr. Jacob Mattheus de Kempenaer (1793-1870) + grondlegger van het advocatenkantoor de Kempenaer in 1816 + advocaat + rijksadvocaat + lid gemeenteraad Arnhem + lid provinciale staten van Gelderland + lid Tweede Kamer + minister van binnenlandse zaken + hij was betrokken bij het opstellen en invoeren van de grondwet van 1848.