Chris Matser

matser3

Bob Roelofs houdt een pleidooi voor oud-burgemeester Christiaan G. Matser (1904-1973) als Grootste Arnhemmer Aller Tijden. Klarendalse volksjongen uit een groot gezin. Door en door van Arnhems bloed. Hij begon zijn carrière bij de griffie van het kantongerecht in Arnhem, werd in 1931 als 27-jarige jongeman raadslid van Arnhem en in 1935 de jongste wethouder van Nederland voor Sociale Zaken, Volksgezondheid en Personele Zaken.
In de oorlog nam hij deel aan het verzet vanuit de AKU. Hij was lid van de Tweede Kamer maar koos voor Arnhem in plaats van een ministerschap.
Hij was een energieke, resolute burgemeester in hemdsmouwen, het symbool van de wederopbouw na WO II. Hij was de juiste man op de juiste plaats en voelde de tijdgeest in het naoorlogse Nederland/Arnhem heel goed aan. Zijn PR voor Arnhem als zwaarst getroffen stad en zijn radiopraatjes leidden tot acties als ‘Amsterdam helpt Arnhem’. In zijn periode onderging Arnhem een metamorfose. Niets menselijks was hem vreemd: van eigengereid naar autoritair, de democratiseringsgolf was niet aan hem besteed. In de 20e eeuw was hij de langstzittende burgemeester van Arnhem (1945-1969).

Bekijk de nominatie van Bob Roelofs hier.