De trap van Escher

trap van escher
Voor de deur van de oude HBS aan de Schoolstraat in Arnhem is een “Arnhemse kantstrook” geplaatst, waarop staat te lezen dat de beroemde graficus Maurits Escher daar naar school ging en het karakteristieke trappenhuis van de HBS gebruikte als inspriratiebron voor een aantal van zijn beroemdste gravures.

De kantstrook is op vrijdag 28 februari 2014 onthuld door wethouder Margreet van Gastel.

kantstrook Escher

De tekst luidt:

De graficus • Maurits Cornelis Escher (1898-1972 ) • was van 1912 tot 1918 leerling van deze hbs. Een trappenhuis zoals in dit schoolgebouw vormde een belangrijk element in zijn werk.

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in Leeuwarden, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Arnhem, waar het gezin een huis betrok aan de Utrechtseweg. In 1912 ging Escher naar de HBS in de Schoolstraat, maar hij bleek een slechte leerling; hij zakte uiteindelijk voor zijn eindexamen. Omdat hij alleen in tekenen uitblonk, koos hij een vervolgopleiding op de School der Maatschappij voor Bouwkunde en Kunstnijverheid in Haarlem. De gravures die verwijzen naar het Arnhemse trappenhuis heeft Escher gemaakt in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog.