Het thema van de Prodesse Prijs 2024 is bekend!

In oktober wordt de jaarlijkse Prodesse Prijs weer uitgereikt.

Dit jaar is het thema van de Prodesse Prijs: Arnhem de genoeglijkste?

Op de gevel van het Duivelshuis staat: ’Nijmegen de oudste, Roermond de stoutste, Zutphen de rijkste, Arnhem de genoeglijkste’. Arnhem was van de vier belangrijkste steden in het voormalige hertogdom Gelre dus niet de dapperste en ook niet de rijkste, maar wel de aangenaamste stad. Althans volgens de bedenkers van deze spreuk. Maar was de stad ook genoeglijk voor iedereen?

Dit jaar wil Prodesse de prijs uitreiken aan een persoon of instelling die een bijdrage heeft geleverd aan het in beeld brengen van Arnhem als genoeglijke stad om te wonen en te werken.

Ook wil de jury licht werpen op de schaduwzijde van deze ‘genoeglijkheid’. Voorspoed en welvaart gaan namelijk altijd gepaard met een ongelijke sociale verdeeldheid. Hoe kwam Arnhem als ‘Haagje van het Oosten’ nou eigenlijk tot stand? De prachtige landgoederen en vorstelijke buitenplaatsen waar de stad rijk aan is, werden mede aangelegd en gebouwd met middelen verkregen uit de slavenhandel. Nog een schaduwplek: hoeveel stadsschoon ging er niet verloren door de oorlog, door de haastige wederopbouw daarna en de vele planologische ingrepen van stadsbestuurders?

De jury van de Prodesseprijs wil graag weten welke activiteit of evenement, welke film, boek, toneelstuk of ander project volgens jou dit jaar de prijs verdient.

Geef je nominatie door aan prodesseprijs@prodesse.nl. Graag horen we ook waarom volgens jou  deze persoon of instelling de prijs verdient. De sluitingsdatum voor nominaties is 18 augustus 2024.

Meer informatie over de Prodesse Prijs vind je op: https://www.prodesse.nl/activiteiten/prodesseprijs/