klompe 3

Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en de enige vrouwelijke minister van Staat die ons land tot nu toe heeft gekend. Wat minder bekend is haar betrokkenheid bij het verzet tegen de Duitse bezetting, en haar ongelooflijke organisatietalent dat zich al vroeg manifesteerde rond de evacuatie van Arnhem en het opzetten van het maatschappelijk werk in Nederland. Wellicht nog minder bekend is haar werk voor de Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties, en haar voortdurende inzet voor de verdere emancipatie van Katholiek Nederland, met name van de katholieke vrouwen. Al die aspecten maakten van Marga Klompé, zoals haar biograaf Gerard Mostert schrijft, een buitengewoon opmerkelijk, ongemeen geestdriftig mens.

Op 16 augustus 2012 is, ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Marga Klompé, voor het geboortehuis van Marga Klompé, Rijnstraat 22, een kantstrook onthuld. De tekst op de kantstrook luidt:

kantstrook klompe
IN DIT HUIS IS OP 16 AUGUSTUS 1912 + MARGA KLOMPÉ + GEBOREN. ZIJ WAS IN DE TWEEDE WERELDOORLOG ACTIEF IN HET VERZET EN BIJ DE EVACUATIE VAN ARNHEM IN 1944. IN 1956 WERD ZIJ DE EERSTE VROUWELIJKE MINISTER IN NEDERLAND EN IN 1971 MINISTER VAN STAAT. ZIJ WAS EEN STRIJDSTER VOOR GERECHTIGHEID EN VREDE. ZIJ OVERLEED OP 28 OKTOBER 1986.

De kantstrook werd onthuld door Charlot Klompé, de jongere zuster van Marga Klompé, in aanwezigheid van oud-premier Ruud Lubbers en burgemeester Pauline Krikke.

kantstrook klompe 2