Marga Klompé was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en de enige vrouwelijke minister van Staat die ons land tot nu toe heeft gekend. Ze was betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetting. Haar ongelooflijke organisatietalent manifesteerde zich al vroeg. Vooral rond de evacuatie van Arnhem en het opzetten van het maatschappelijk werk in Nederland. Wellicht minder bekend is haar werk voor de Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties. Ze zette zich voortdurend in voor de verdere emancipatie van Katholiek Nederland, met name van de katholieke vrouwen. Al deze aspecten maken van Marga Klompé, zoals haar biograaf Gerard Mostert schrijft, een buitengewoon opmerkelijk, ongemeen geestdriftig mens.

Ter gelegenheid van haar 100e geboortedag is op 16 augustus 2012 een kantstrook onthuld. Je vindt hem voor het geboortehuis van Marga Klompé, aan de Rijnstraat 22. De tekst op de kantstrook luidt:

kantstrook klompe
In dit huis is op 16 augustus 1912 + Marga Klompé + geboren. Zij was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet en bij de evacuatie van Arnhem in 1944. In 1956 werd zij de eerste vrouwelijke minister in Nederland en in 1971 Minister van Staat. Zij was een strijdster voor gerechtigheid en vrede. Zij overleed op 28 oktober 1986.

Charlot Klompé, de jongere zuster van Marga Klompé, onthulde de kantstrook in aanwezigheid van oud-premier Ruud Lubbers en burgemeester Pauline Krikke.kantstrook klompe 2