• Historische middag Burgemeesterskwartier

    Na eerdere succesvolle edities in andere wijken van Arnhem, schenkt Prodesse Conamur in samenwerking met de Wijkvereniging Burgemeesterskwartier nu ruime aandacht aan een van de oudere woongebieden in de stad. De Burgemeesterswijk is gebouwd vanaf het begin van de 20e eeuw en heeft zich in de ruim 100 jaar daarna ontwikkeld tot een van de meest geliefde woonwijken in Arnhem. Met een bijzondere architectuur, met hoogteverschillen en fraaie doorkijkjes naar het Sonsbeekpark. De boeiende geschiedenis van deze wijk wordt in een lezing toegelicht door Jan de Vries en ondersteund met oude beelden en kaarten van de gebroeders Brink. Na de pauze is er speciale aandacht voor een instelling die de wijk lang heeft gedomineerd, het Diaconessenhuis. Ook enkele oud-medewerkers zullen over hun ervaringen daar vertellen. Na afloop van dit programma, ca. 16.00 uur, kunt u met gidsen van ‘t Gilde stadswandeling rondwandelen door de wijk. En er staat voor iedereen een borrel klaar. Prijs: Gratis Meer informatie: bwarnhem.nl


    Continue reading
  • Uitreiking van de Prodesseprijs

    Op 12 oktober tijdens de DAG van de Arnhemse geschiedenis  wordt de winnaar bekend gemaakt en vindt de uitreiking plaats van de jaarlijkse Prodesseprijs Arnhemse geschiedenis. Elk jaar kiest de jury een invalshoek die gehanteerd wordt bij het vinden van de mogelijke kandidaten. Dit jaar is dat “Arnhem de Genoeglijkste?” Er zijn drie genomineerden. Elyze Storms-Smeets,  de drijvende kracht achter een onderzoeks- en schrijfteam van het boek ‘Oorlog in Arcadië 1940-1945, Nederlandse Kastelen en Landgoederen in de Tweede Wereldoorlog’ . Hoe het honderden kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog verging, is beschreven in essays en geschiedenissen met een rijke variatie aan thema’s. Hans Jungerius, de initiatiefnemer van de herbestemming van 17 hectaren defensieterrein ten noorden van Arnhem. De Buitenplaats Koningsweg. Een bijzondere verrijking van ‘Arnhem de Genoeglijkste’. De Buitenplaats is inmiddels volledig ontwikkeld tot een creatieve woon- en werkomgeving. Geschiedenis, erfgoed, cultuur, landschap en natuur gaan daarbij hand in hand. Else Gootjes en haar team beschrijven in  ‘Sporen van slavernij- verleden in Arnhem’ het  Arnhems slavernij-verleden. Het gaat om  de rol van Arnhemse stadsbestuurders en van (welgestelde) Arnhemse families, en ook of er tegengeluiden waren en hoe gekleurde nazaten uit Arnhem e.o. terugkijken op de geschiedenis.


    Continue reading
  • Speuren in de Eusebius

    Tijdens de DAG (Dag van de Arnhemse Geschiedenis) organiseert Prodesse samen met de Eusebiuskerk een leuke en leerzame quiz, uiteraard in het thema “Echt Nep”. Aan de hand van een aantal vragen dwaal je door de Eusebiuskerk. En leer je nog meer over de historie. Is de Eusebius bijvoorbeeld gebouwd op de fundamenten van een oude gevangenis of toch iets anders? Of is dat Keltische Kruis in de graftombe nu echt of nep? Heb je meer dan 8 vragen goed? Dan wacht er een kleine beloning op je bij de balie! De quiz is ook geschikt voor kinderen. Praktische informatie:  De quiz is op zaterdag 12 oktober tijdens de openingstijden van de Eusebiuskerk (10.00 - 17.00) beschikbaar De quiz is gratis, maar deelnemers betalen wél een aangepaste toegangsprijs (voor volwassenen 10 euro, voor kinderen 5 euro) voor de tentoonstelling ' de Glorie van Gelre' en de grafkelders  


    Continue reading
  • Dag van de Arnhemse Geschiedenis

    Tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis op 12 en 13 oktober vind je door de hele stad leuke activiteiten waarmee je de stad beter leert kennen. Het thema dit jaar is 'Echt Nep!'. WAT IS ER TE DOEN? Filosoof en schrijver Hans Schnitzler opent het weekend met een prikkelende presentatie over onze fascinatie met technologie en wat er mogelijkerwijs op het spel staat. Heeft het onderscheid tussen echt en nep nog wel betekenis in een wereld van virtual reality en deepfakes? Er zijn activiteiten in de hele stad. Hoe echt is bijvoorbeeld het beeld dat op veel schilderijen over Arnhem geschetst wordt? En Arnhem Zuid; is dat wel echt Arnhem? Verhalenvertellers delen ter plekke leuke feiten over de stad en gidsen vertellen over oude en nieuwe gebouwen. Hield het beeld dat wij van onze koloniale geschiedenis hebben, een idylle in stand? Bleef de harde realiteit buiten beeld? Ook hier wringt het tussen wat we zien en hoe het werkelijk was. Laat je op het verkeerde been zetten of ontdek juist hoe de geschiedenis werkelijk in elkaar steekt. Want soms blijkt ‘echt’ nep te zijn en soms blijkt ‘nep’ juist echt. Meer informatie: www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl  


    Continue reading
  • De Arnhemse altaarluiken en het verdwenen middenstuk – Roos Otten

    In 1860 schonk het Sint Catharinae Gasthuis vier altaarstukken aan het toenmalige ‘Arnhemsch Museum van Oudheden’, nu Museum Arnhem. In de…


    Continue reading
  • Sporen van Slavernijverleden in Arnhem – Aschwin Drost en Else Gootjes

    Erfgoed Gelderland deed in opdracht van de gemeente Arnhem onderzoek naar ‘Sporen van slavernijverleden in Arnhem’. Het onderzoek richtte zich onder andere op…


    Continue reading
  • Oorlog, herinneren en toerisme, het herdenken van de Slag om Arnhem – Sabrina van den Brink

    Het herdenken van operatie Market Garden van 1944 – militair gezien een mislukking – heeft sinds 1944 een steeds grotere…


    Continue reading
  • Historische Herberg

    Meer informatie vind je op: www.historischeherberg.nl 


    Continue reading
  • Deadline insturen nominaties voor de Prodesse Prijs

    In oktober wordt de jaarlijkse Prodesse Prijs weer uitgereikt. Dit jaar is het thema van de Prodesse Prijs: Arnhem de genoeglijkste? Op de gevel van het Duivelshuis staat: ’Nijmegen de oudste,…


    Continue reading
  • Speuren naar sporen van Fliegerhorst Deelen

    Als vervolg op de lezing van 23 februari van dit jaar, “De militaire complexen in Schaarsbergen, het verleden en de toekomst”, organiseren we op 31 augustus een aansluitende excursie…


    Continue reading