Geitenkamp. Tuindorp bij Arnhem – afgelast

Honderd jaar geleden werden de eerste stenen gelegd voor de bouw van de Geitenkamp. De architectuur van de wijk is bijzonder omdat deze grotendeels gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse school. Ook de hoogteverschillen maken de Geitenkamp uniek.

Rond 1920 kampte Arnhem met grote woningnood en moesten er plannen komen om dit op te lossen. Ten noordoosten van de stad lagen de boerderijen “de Geitenkamp” en “de Schuttersberg”. Samen met een flink stuk heidegrond werden deze terreinen gebruikt voor de woonwijk. Er zou een tuindorp komen met een marktplein, winkels, scholen en kerken. Het oorspronkelijke bouwplan bleek echter al gauw ongeschikt door het heuvelachtige terrein dat op een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd ligt. Op de meest steile stukken zijn de huizen dichter op elkaar gebouwd.

In de lezing gaat de spreker in op de verschillende invloeden op de bouwkundige opzet van de Geitenkamp, van zowel de woningbouwverenigingen als architecten. Architectuur en de stedenbouwkundige opzet staan voorop, maar ook de verzuiling komt aan bod. De Geitenkamp is gebouwd tijdens het hoogtepunt van de Nederlandse verzuiling, maar deze is niet op alle vlakken even strikt gebleken. Het speciale karakter van deze wijk leidde ertoe dat in 2007  de Geitenkamp de status van beschermd stadsgezicht heeft gekregen.

Het is verplicht om je vooraf aan te melden. Dat kan door een mail te sturen naar onze secretaris. 

Over de spreker

Twan Peters is docent in het MBO, heeft een bachelor geschiedenis en een master in Kunst- en Cultuurwetenschappen. Hij studeerde af op de architectuurgeschiedenis van de Geitenkamp en woonde van 2001-2007 in deze wijk.