Wandeling door de zuidelijke binnenstad van Arnhem

Het zuidelijk deel van de binnenstad tussen de John Frost en de Mandela brug is een gebied waar de historische ontwikkeling in de afgelopen twee eeuwen afleesbaar is. Van de Groene Weerdjes tot Rijnboog, van Sabelspoort tot Rozet.
Na de Slag om Arnhem met zijn grootschalige verwoestingen in het oostelijk deel werden in de naoorlogse jaren plannen gemaakt om het zuidelijk deel van de binnenstad opnieuw te ontwerpen.In de jaren zeventig werd de zuidelijke binnenstad opnieuw aangepakt, voor het eerst was er aandacht voor het opnieuw bewonen van het westelijk gelegen gebied. Veel plekken bleven echter onbebouwd.Ook In de jaren negentig was er weer aandacht voor dit deel van de binnenstad, eerst het oostelijk deel met het Paradijsplan, later uitgebreid tot en met het station, het z.g. plan Rijnboog. Er ontstond veel kritiek tegen dit grootschalige plan. Het is boeiend en leerzaam om te zien hoe zich binnen de historische kaders van de zuidelijke binnenstad de transformatie van de stad Arnhem plaatsvindt.
De wandeling van Gilde Arnhem start om 14:00 uur bij de Sabelspoort en gaat via Markt, Kerkplein, Trans, Weerdjesstraat, De Nieuwe Weerdjes en zal eindigen bij Rozet. Kosten volw. € 3,50 kinderen tot 12 jaar € 2,00 p.p.