Joëlle Velvis wint de Prodesse Geschiedenisprijs voor Jongeren 2019

Jan van Dalen Fotografie

12 september is de Prodesse Geschiedenisprijs voor Jongeren uitgereikt. Dit jaar was de prijs verbonden aan het project ‘Arnhem van Slag’. 400 leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs hebben gesproken met ooggetuigen die kind waren tijdens de Slag om Arnhem. Al hun opgedane indrukken en kennis hebben de leerlingen verwerkt tot gedichten en beeldend werk. De indrukwekkende en ontroerende resultaten van dit project zijn tot eind oktober 2019 te zien in de Eusebiuskerk.

Het winnende gedicht ‘de geur van as’ is geschreven door Joëlle Velvis van de Pieter Jongelingschool. Zij heeft voor haar klas een excursie naar het Openlucht Museum gewonnen. De klas krijgt een rondleiding langs de gebouwen die tijdens de evacuatie van Arnhem werden bewoond door buurtgenoten. De rondleider neemt de kinderen mee naar plekken in het museum die normaal niet toegankelijk zijn, en vertelt verhalen van de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het museum woonden.

 

De geur van as

overspoelde mijn neus

als een orkaan

raasde het

door mijn lichaam

ik hield de hand van mijn vader vast

dit zou ik nooit vergeten

 

we hadden niks te doen

alleen maar wachten

ik hoorde weer een knal

ging liggen

nooit zou ik dit vergeten

 

toen werd ik wakker

en ik wist

dit zou ik nooit vergeten

 

Joëlle Velvis, Pieter Jongelingschool

Jan van Dalen Fotografie